A Fallabda technikai és taktikai vonatkozásai

Az 5 Pillér = A Fallabda technikai vonatkozásai

1. Ütés üres területekre – ez a képesség, az üres területre ütés helyes irányának felismerése, óriási technikai és fizikai kihívás elé állítja az ellenfelet. Ha sikerül többször egymás után megvalósítani, akkor a támadó számára egyre könnyebb, ellenfele számára egyre nehezebb lesz minden ütés. Sőt, a nyomás összeadódása egyre több szabad területet és valószínűleg a küzdelem végét jelentő helyzetet eredményez.

2. A T zóna uralása – A „T” a pálya közepén lévő terület, ahonnan indulunk az adott ütést végrehajtani és ahová azt követően visszatérünk, annak érdekében, hogy a következő ütésünkhöz is a legoptimálisabb pozícióból indulhassunk.

Ez nem egy pontot jelöl a pályán, hanem egy területet, melynek szituációtól függően más és más pontját használunk.

Ahhoz, hogy ütéseink után legyen elég idő a visszatérésre, szükséges az adott helyzethez megfelelő ütésválasztás. Ez az ellenfélnek akár időbeni, akár helyezkedési problémát okoz és olyan előnyhöz vezethet, amit a központi pozíció miatt a továbbiakban ki lehet használni.

3. Hosszú ütések a pálya hátsó negyedébe – lapos ütésekkel történő nyomásgyakorlás érdekében technikai tudás, türelem, fegyelmezettség és figyelem tanúsítása. A pálya hátsó részére irányuló minden ütésnél helyes magasság, erő és szögek alkalmazásával könnyen előnyhöz lehet jutni, ami a pálya közepén jellemzően a labdamenet irányításának lehetőségéhez vezet.

4. Rövidítések a pálya első negyedébe – a játékos technikája és magabiztossága mutatkozik meg a labda pontos rövidítésében. Sikeres kivitelezés esetén ez az ellenfél számára mozgási és technikai nehézségeket okozhat. Röptében és a pálya minden pontjáról játszva hatékonysága növekszik, mert esélyt ad arra, hogy utána egy hosszú labdával befejezd a labdamenetet.

5. Védekezőütések használata – jellemzően alacsony és nehezen kezelhető labda megmentésének módja. A megfelelő ütőelőkészítés, valamint helyes erő- és szögválasztással társított ütéskivitelezéssel a védekező válasz csökkentheti a potenciális nyomást. Amennyiben magas szintű a kivitelezése, akkor arra is lehetőséget nyújt, hogy a védekezés támadásba menjen át.

+1. A MOZGÁS – ez mindennek az alapja. körbeöleli és átszövi a játék minden elemét. A helyesen felvett pozíció biztosítja a pontos ütéskivitelezést, ad esélyt az ellenfél ütéseinek az elérésére, sőt optimális mozgással a meglévő erőnlétünkkel hosszabb ideig vagyunk képesek az adott intenzitású játékot fenntartani.

A 3C – A Fallabda taktikai vonatkozásai

Az alapvetés elnevezése az angol Create / Capitalize / Convert szavak kezdőbetűiből ered.

• Tervezés ’Create’ – Olyan ütést alkalmazni, ami lehetővé teszi a labdamenet irányítását, például olyan célzónába ütni a labdát, ami lehetőséget biztosít a T zóna elfoglalására – alacsony kockázat / közepes nyereség

• Helyzetkihasználás ’Capitalize’ – A labdamenet irányításával minden ütés erőfeszítésre készteti az ellenfelet, akár rövid, akár hosszú a labdamenet – alacsony kockázat / magas nyereség

• Végrehajtás ’Convert’ – A nyerő ütés kivitelezése alacsony kockázattal, mivel az ellenfelet már kiszorítottuk a pozícióból